Dirk Holemans

Auteur, onderzoeker en coördinator Oikos Denktank

Nieuws

Meer vertalingen van het Essay ‘Voor wie willen we zorgen?’

Meer vertalingen van het Essay ‘Voor wie willen we zorgen?’

In 2021 schreef ik samen met Marie-Monique Franssen en Philsan Osman het essay 'Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron'. De aanleiding was uiteraard de corona-crisis, die blootlegde hoe weinig we echt zorgen voor elkaar en voor de natuur waar we deel van uitmaken. Als alternatief voor de huidige extractieve roofbouw economie op mens en planeet, stellen we...

read more

Jongste publicatie

Bart Van Loo prijst ‘Honger naar Gent’

Het was een fijn bericht op twitter van Bart Van Loo, auteur van De Bourgondiërs. Hij schreef in zijn tweet: 'Met veel plezier dit boek over het hongerige Gent gelezen: inspirerende lectuur. Het belandt dan ook in de bibliografie van mijn volgende boek." Wij zijn...

read more

Volgend evenement

Event Information:

 • wo
  14
  dec
  2022

  (h)eerlijk verbeeld

  7:30 pmcafé van bibliotheek De Krook, Gent

  Enkel als we nieuwe toekomstbeelden ontwikkelen, kunnen we de koers van de samenleving wijzigen. Dat is de kwestie van deze tijd: hoe verbeelden we de transitie naar een rechtvaardige samenleving. Hoe ziet bijvoorbeeld een biodiverse landbouw er uit? En wat betekent dit voor het onderwijs, wat is de rol van cultuur in de noodzakelijke ommekeer?

  Deze verbeeldingskracht ontwikkelen is een collectieve opdracht. Ga daarom mee, samen met verbeelders, uitdagers, en doeners, in gesprek hoe we deze (h)eerlijke wereld vorm kunnen geven.

  Er zijn vijf edities van (H)Eerlijk verbeeld, met telkens input van een verbeelder, een doener en een uitdager. Eerst laat een boeiende spreker zijn of haar verbeelding los op een thema met toekomst. In een kort essay tackelt deze Verbeelder een deeldomein van de transitie naar een rechtvaardiger samenleving: het onderwijs, de cultuurwereld, de landbouw en commons in de stad(*). Hun utopie is aanleiding tot een gesprek met het publiek en twee andere gasten. De Doener draagt de laarzen in de modder en vertelt vanuit een concrete ervaring over het onderwerp. De Uitdager schaaft en schuurt – want een utopisch beeld is mooi, maar de realiteit werkt soms tegen.

  Derde editie: Commons in de stad

  woensdag 14 december 2022 om 19.30 uur
  Krookcafé, Gent

  Commons laten ons toe om de productie en het beheer van cruciale goederen en diensten in de stad – zoals transport, energie, wonen, cultuur enz.  – collectief toe te eigenen en zo opnieuw in de handen van burgers te leggen. Denk aan een energiecoöperatie, een woongemeenschap, een digitaal platform voor autodelen, een plukboerderij en tal van andere initiatieven. Burgers, middenveld, ondernemers, ambtenaren, politici,… maken zo samen stad. Kunnen ze een antwoord bieden op de huidige uitdagingen inzake wonen, energie, mobiliteit, en voeding?

  Moderator: Caroline Van Peteghem (De Transformisten)

  In samenwerking met Commons Lab

Alle evenementen