Dirk Holemans

Author, researcher and coordinator of Oikos think tank

News

Hungry for Ghent

Hungry for Ghent

Hungry for Ghent is a project by two Ghent locals, Noël Callebaut and Dirk Holemans, who are crazy about their city. While walking, they tell how this great city in former times ― the 14th and the 19th century ― provided itself with food and drink. Without refrigerator or microwave. Discover what used to be on your plate.Read more about the two walks.                       ....

read more

Most recent publication

Resilience Under Shock: Time for a Paradigm Shift

Governments compete on the global market for medical equipment produced elsewhere. Squeezed public sectors are stretched beyond their limits and the social consequences of shutdowns reverberate across the world. The coronavirus crisis has fundamentally questioned how...

read more

Next event

Event Information:

 • Wed
  14
  Dec
  2022

  (h)eerlijk verbeeld

  7:30 pmcafé van bibliotheek De Krook, Gent

  Enkel als we nieuwe toekomstbeelden ontwikkelen, kunnen we de koers van de samenleving wijzigen. Dat is de kwestie van deze tijd: hoe verbeelden we de transitie naar een rechtvaardige samenleving. Hoe ziet bijvoorbeeld een biodiverse landbouw er uit? En wat betekent dit voor het onderwijs, wat is de rol van cultuur in de noodzakelijke ommekeer?

  Deze verbeeldingskracht ontwikkelen is een collectieve opdracht. Ga daarom mee, samen met verbeelders, uitdagers, en doeners, in gesprek hoe we deze (h)eerlijke wereld vorm kunnen geven.

  Er zijn vijf edities van (H)Eerlijk verbeeld, met telkens input van een verbeelder, een doener en een uitdager. Eerst laat een boeiende spreker zijn of haar verbeelding los op een thema met toekomst. In een kort essay tackelt deze Verbeelder een deeldomein van de transitie naar een rechtvaardiger samenleving: het onderwijs, de cultuurwereld, de landbouw en commons in de stad(*). Hun utopie is aanleiding tot een gesprek met het publiek en twee andere gasten. De Doener draagt de laarzen in de modder en vertelt vanuit een concrete ervaring over het onderwerp. De Uitdager schaaft en schuurt – want een utopisch beeld is mooi, maar de realiteit werkt soms tegen.

  Derde editie: Commons in de stad

  woensdag 14 december 2022 om 19.30 uur
  Krookcafé, Gent

  Commons laten ons toe om de productie en het beheer van cruciale goederen en diensten in de stad – zoals transport, energie, wonen, cultuur enz.  – collectief toe te eigenen en zo opnieuw in de handen van burgers te leggen. Denk aan een energiecoöperatie, een woongemeenschap, een digitaal platform voor autodelen, een plukboerderij en tal van andere initiatieven. Burgers, middenveld, ondernemers, ambtenaren, politici,… maken zo samen stad. Kunnen ze een antwoord bieden op de huidige uitdagingen inzake wonen, energie, mobiliteit, en voeding?

  Moderator: Caroline Van Peteghem (De Transformisten)

  In samenwerking met Commons Lab

All events