“A hopeful outlook in difficult times”
Dirk Holemans
author, urban storyteller, keynote speaker and coordinator of Oikos think tank
Featured
Publications
ENOUGH Thriving Societies Beyond Growth
This book is a compelling narrative about a world with less inequality and fewer private jets, burn-outs and landfill sites, about a healthy planet with more quality of life, time for each other and sustainable products. In other words, about a good life for everyone...
In the media
A debate on more sustainable management models from a municipal vision
Interview with Dirk Holemans by Prat TV, local television of El Prat in the Barcelona region.
Agenda
De huidige voedingssector heeft veel weg van de vroegere tabaksindustrie. Ongeveer zeventig procent van het supermarktvoedsel is ‘ultrabewerkt’, verslavend en ziekmakend. Tegelijk hebben ook de boeren het moeilijk. Ze zitten vast in de greep van schaalvergroting en multinationals, en door de klimaatontwrichting mislukken de oogsten steeds vaker. Samengevat: als we voedsel louter beschouwen als koopwaar, verliest iedereen. Hoe raak je als samenleving uit zo’n negatieve spiraal? In dit nieuwe boek ‘Grondgenoten’ toont auteur Dirk Holemans, vanuit zowel systeemdenken als uit persoonlijke ervaringen, hoe we kunnen zorgen voor een gezond voedselaanbod voor iedereen. Radicaal zorg dragen voor eters, boeren en de levende omgeving leidt tot een positieve spiraal vol veerkracht. Het vervangt straten vol energieverslindende frigo’s door korte-keten-initiatieven. Dat laatste is broodnodig. Want met een voedseltransitie geef je zowel klimaat als je gezondheid een enorme duw in de rug. Dirk Holemans gaat in gesprek met diverse stemmen over onze landbouw en voeding. Onder meer Fairouz Gazdallah (Beleidsadviseur Voedselsystemen bij Oxfam België) en Tine Hens (historicus en journalist met focus op de klimaat- en biodiversiteitscrisis) sluiten aan. Tickets vind je hier.
Tijd voor een voedseltransitie: win-win voor het klimaat én jouw gezondheid
City walks
Hunger for Gent
While walking, discover how Ghent, as a great city in earlier times – the 14th and 19th centuries – provided itself with food and (delicious) drinks. Without fridge or microwave.