Honger naar Gent is een project van twee Gentenaars, Noël Callebaut en Dirk Holemans, die zot zijn van hun stad. Al wandelend vertellen ze hoe deze grootse stad in vroegere tijden – de 14de en de 19de eeuw zichzelf voorzag van voedsel en (lekkere) drank. Zonder koelkast of microgolf. Ontdek wat er vroeger op het bord lag, en wat niet. Lees meer over de twee wandelingen.

Honger naar Gent, 14de eeuw
Hoe voed je een stad in tijden zonder vrachtwagen of koelkast? Dat leert een blik op Gent, dat in die tijd al meer dan zestigduizend monden moest voeden. De stad zorgde voor voedselzekerheid door het verwerven van het monopolie op de graanhandel, het befaamd stapelrecht. Naast graan vond je er ook vis uit Denemarken, bier uit Duitsland, kaas en wijn uit Frankrijk en pruimen van Damascus. Omwille van de dreiging van tekorten of bederf was voedsel strikt gereguleerd: wie welk voedsel mocht verkopen, waar en wanneer. Deze organisatie van het voedselsysteem hing nauw samen met het gildesysteem, een unieke vorm van zelforganisatie van middeleeuwse stadsbewoners. Maar voedsel was altijd meer dan eten voorzien: het ging evenzeer om macht, gelobby, strijd voor vrijhandel of net voor protectionisme. Of hoe de Gras- en Korenlei in feite het Manhattan van de middeleeuwen waren. Welkom in de culinair-politieke tijd van de gebroeders Van Eyck.

Honger naar Gent, 19de eeuw
Gent, het Manchester van het Noorden: nog één keer vergaart de roemrijke stad rijkdom en zet ze zichzelf op de kaart met haar textielproductie. Terwijl in statige burgerhuizen de Bourgeoisie geniet van de gerechten van Cauderlier, een kopje chocolademelk en een heerlijk sigaartje uit Java, sterven in smerige beluiken mensen aan cholera en tyfus en heerst er ondervoeding, de grote massa overleeft op brood en aardappelen. In de kroegen vol jenever en schraal bier weerklinken de liedjes van Karel Waeri als voedingsbodem voor een nieuw idee ‘Het Socialisme’. Zo zullen arbeiders terug hun lot in eigen handen nemen.

Op deze wandeling nemen Dirk en Noël je mee naar een Gent vol uitdaging, klassenverschil die ook op het bord te merken is, maar vertellen ook over ‘de verbeteringe van Gent’, de opkomst van de trein en het verschijnen van publieke badhuizen. Kortom, opnieuw een aanrader voor wie net als wij ‘zot is van Gent’.

Benieuwd om een wandeling mee te maken? Kijk op de evenementenkalender, de Facebook-pagina Honger naar Gent of stuur een mailtje naar dirk.holemans@telenet.be.